Wed, 29.05.2024
Office 365 идва в България до края на годината

Office 365, облачният пакет за офис продуктивност и сътрудничество, хостван от Microsoft, който съчетава Office Professional Plus, Exchange Online, SharePoint Online и Lync Online, ще бъде достъпен в България до края на тази година, обяви на конференцията Дни на Microsoft 2011 Дамиен Каро, технически евангелист „Унифицирани комуникации“ в компанията. Страната ни обаче е възможно да не е включена в първата вълна.

Office 365 идва в България до края на годината

Office 365, облачният пакет за офис продуктивност и сътрудничество, хостван от Microsoft, който съчетава Office Professional Plus, Exchange Online, SharePoint Online и Lync Online, ще бъде достъпен в България до края на тази година, обяви на конференцията Дни на Microsoft 2011 Дамиен Каро, технически евангелист „Унифицирани комуникации“ в компанията. Страната ни обаче е възможно да не е включена в първата вълна.

Облачното предложение е все още в бета фаза. То има три варианта – за малки и средни предприятия (МСП), за големи компании и за образователната сфера, като засега не е ясно какви ще са цените им у нас.

Office 365 за МСП

за САЩ ще се предлага според т. нар. Plan P1 за $6/потребител/месец. Пакетът е предназначен най-вече за организации с до 25 души, но максимум 50. Интегриран е с версията на Microsoft Office за локална инсталация и гарантира 99,9% надеждност.

Основните характеристики и инструменти на този план са: Exchange имейл, календар, контакти и персонален архив; 25 GB пощенска кутия; ActiveSync мобилна поддръжка; SharePoint екипни сайтове (една сайт колекция, достъп за до 50 уникални удостоверени външни посещения месечно); Office Web Apps; прост публичен уеб сайт с включени лесни за употреба модели и домейн по избор; бази данни с онлайн достъп; Lync богат клиент; онлайн срещи за до 50 участници; десктоп споделяне; конферентен чат или разговори PC-до-PC; поддръжка от форуми.

Office 365 за големи компании

се отличава от горния вариант по това, че обхваща над 50 потребители и има характеристики като синхронизиране и управление на потребителски групи, архивиране на е-поща, BlackBerry Enterprise Server (BES) и 24х7 телефонна поддръжка.

Този пакет, който също гарантира 99,9% надеждност, има две семейства от подверсии – Plan K Family и Plan E Family.

  • Plan K Family е за организациите с т. нар. киоск служители, или такива, които нямат нужда от често използване на компютър или разнообразни функции. Той има две ценови нива, K1 и K2, като първото струва $4/потребител/месец, а второто – $10, защото включва и Office Web Apps.

И K1, и K2 предлагат 500 MB споделена пощенска кутия, Outlook уеб приложение, POP (Post Office Protocol) поддръжка, чат, календар, контакти, антивирусна и антиспам защита и достъп до SharePoint, но без място за съхранение.

  • Plan E Family ще е насочен към потребители, активно използващи компютри в ежедневието си. Той е с повече разновидности – Е1 ($10/потребител/месец), Е2 ($16), Е3 ($24) и Е4 ($27).

Е1 е всъщност идентичен с предлагания сега BPOS (Business Productivity Online Suite) и е основата на другите планове и в него са включени Exchange Plan 1 (е-поща с 25 GB пощенски кутии с възможност за прикачане на файлове до 25 MB, календар, контакти и антивирусна и антиспам защита), SharePoint Plan 1 (портал за сътрудничество и антивирусна защита) и Lync Plan 1 (IM & Presence).

Е2 добавя към гореописаното Office Web Apps (изисква SharePoint Online) и Lync Plan 2 с виртуални срещи.

Е3 включва и Exchange Plan 2 (Plan 1 плюс гласова поща, архивиране и юридическо задържане на информация), SharePoint Plan 2 (Plan 1 плюс форми, визуализация на данни, Access, Excel и Visio Services) и Office Professional Plus.

Е4 предлага всичко дотук заедно с Lync Plus (Voice), който изисква локални сървъри.

Към E плановете могат да се добавят BES, екстранет (PAL) и 1 GB онлайн съхранение в SharePoint, които струват $10, $2 и $2,5, съответно.

Office 365 за образованието

включва големи, 25 GB пощенски кутии с възможност за прикачване на файлове до 25 MB и интеграция с познатите в тази сфера приложения Outlook, Word, Excel, PowerPoint и OneNote.

С предложението потребителите получават и достъп до Office Web Apps за преглеждане, споделяне и редактиране на документи, както и антивирусна и антиспам защита. Също така те ще могат да създават екипни сайтове за работа по проекти.

Предлага се и опционално безплатно пространство от 25 GB за онлайн съхранение в Windows Live SkyDrive.

Освен това с пакета потребителите ще получат и новата версия на Microsoft Live@Edu.

Достъпът до Office 365 ще може да се осъществява от Windows, Mac, Windows Phone, iOS, Android и BlackBerry устройства.

Microsoft няма да продава тези решения самостоятелно, а чрез партньори, от които се да печелят, предоставяйки допълнителни услуги около пакетите, например десктоп мениджмънт или управление и федериране на идентичност, посочи Каро.Начало /  / Office 365 идва в България до края на годината